‘assignments’ Posts:

presentation final review


posters final review

Tetris Tower – final review

This project has 2 key word:

-Tesselation

-Module

The goal is to create a facade composed by the modular panels system which is an tessellation geometry like a tetris.

1. Geometry research

2. Geometry adapted to the tower

3. Data research (sun study)

4. Data research (wind study)

5. Data research (view study)

6. Making a gradient of these parameter to analyze in grasshopper and get an parametric variation on the facade.

7. Global analytic step to compose the facade

8. Taxonomy of the panels

9. Type of the windows for each parameter

10. Type of the glasses for the view type

11. Elevation

12. Detail

13. Perspective

Wrapping facade

final presentation

final review_solar-tower-plant

waking up the sleeping giant


the main idea is to lighten up the building and transform its appearance into a remarkable icon, a vivid landmark at the pireaus harbour, that represents the gate to modern Athens.
the sun always played a central role in ancient as well as modern greek culture. In the Greek mythology it was Helios, the god of the Sun, whose task was to drive the solar cart across the sky.
today modern technology has replaced the explanation, but the sun always was and still is driving the Greek and mediterranian climate.

this concept for Piraeus Tower‘s new facade is based on the sun‘s diurnal and annual path accross the sky, combining optimized illumination through light performing systems and shading
in order to save energy for cooling systems and artifical lighting. The concept does not only rely on passive shading devices, but on the active use of solar light and solar power.
the Piraeus Tower‘s new facade and its revitalized public accessibility will transform it into a bright shining symbol for the efficient use of solar energy.
not only by making use of quite a lot already well known concepts, but by literally visualizing the concept through its enlightened exterior, educating its visitors by astonishment.

the new facade of Piraeus Tower is activated to use the entire spectrum of solar power.
versatile like a gecko skin, there is one general element, implemented on a irregular grid, which is able to react differently to the local solar radiation,
depending on its precise position, function, and the sun‘s diurnal and annual angle.
the element geometry in particular,  is parametrically transformed in three solar power systems, such as redirectional light shelves, photovoltaic cells and parabolic reflectors.

parametric strategy

the main element is a simple twistet shape. a versatile vector is responsable for he exact geometry.
it changes its geometry depending on its function.

specifiction of solar-elements:
1. solar concentrating  paraboli- trough elements

2. solar collecting photovoltaic cells

3. redirecting light shelves

these elements are implamented on an irregular grid, which is deformed by attractor curves.

the designprocess is led by the appearance of the regular irregularity of a gecko skin, which is able to embed different functions and geometries in one uniform pattern.

1-6 describe the general design process.
attractor curves are disturbing the regular grid (1-3),
in which  the elements are implemented (3-6)

rhino-file, ghx-definition

plan 01, plan 02

Panoramic stairs Final review

You can download the connected files here:

pdf presentation

pdf layout 1
pdf layout 2

ghx grasshopper definition

Panoramic stairs PinUp Review

You can download the documents connected with the PinUp review here:

pdf presentation

ghx grasshopper script

Cristal facade_final review


(no) ruins tower

faceted icon – final post

The observation of the negative aspects of the existing towerhas been taken as the starting point of the project :bad propostions were making the building look too massive. In order to react on this aspect, the decision was taken to fragment this mass and go away from the rectangular perception of the tower in order to let the building breath with some public spaces.

The project was treated at two different scales :

one from far away in order to create an icon and a landmark,which will be more about shaping the building,

and the other from closer, to provide different perceptions and adapt to natural conditions.

The shaping of the building is contextualized with the surroundings : the fisrt step has been to take some pointsaround the building such as the acropolis, the station, the park, some piers, the end of the harbour.

Those points are then transformed into vectors by linking them with the closest corner of the tower. They are then scaled accordind to the same factor for each vector.

Those vectors are then distributed according to their length on the tower, and they are used to translation vectors from the corner in question to the new view point.

This principle is applied for the middle part of the building, corresponding to office program. The bottom part is already contextualized by the close relation is has with the surrounding, while the top part is starting to lose connection with the context because of its height.

If we take a look at one storey only, we can see that 2 points are defined by the minimum space the fire stairs will take and one by the view. The last point will be determined in order to keep a fixed ratio of 30% per floor of extra space.

When the view point correspond to the same corner as one of the fire stairs points, it creates instead a 5 side-polygone.

A few grasshopper codes and Rhino files…

defining the view points

4 sides-polygone

5 sides-polygone

From far away, the main idea is the shaping and the framentation of the tower, while we can have a glimpse at some opaque and transparent zones.

The sections evoque the connection with the public space. Before, the public space ended at the edges of the building. With this project, the public space goes into the building as a connecting void. It reuses the existing passage as a monumental entrance, reaching a floor with a café, and continuing straight to the fire stairs for the rest of the tower.

The structure is composed mainly with 2 facets per floor, connected at the floor height to the existing pillars. Sometimes some higher facets are set when there is pulbic space behind.

The first layer is composed of glass following the faceting, each panel having a width of about 2.5 m according to truck transportation, while the external pattern is added, with some losanges taking the porportions of the big facets and scaled according to two parameters – one visual and one technical.

The parameters are used both as scaling factors for the losange pattern. The first one derives form the sun incidence on each of the facet. It is being calculated and then influencing the scaling. The gradient on each of the facets indicates the level of sun intensity on them : the white represents the less exposed faces while the black shows the most exposed facets.

The second is about creating a fluidity and continuity between the facets to have an impression of a whole. Therefore, the values of scaling inherited from the image in grasshopper are comprised between 0 and 1.

A few grasshopper and Rhino images

the main division and losange dimensions before scaling

positioning the losanges

scaling

Interior renders

Final layout