Posts Tagged ‘x2’

X2_The Kunsthaus Bregenz by Peter Zumthor

The façade of the building is a freestanding structure. It is somehow hung from above and is punctually attached to the concrete structure to assure stability for the lateral movement and the wind loads.

All the structure is made of two “types” of cables, first there are some bigger and longer ones that crisscross over the entire high of the building and are 6 panels wide, then every panel is perpendicularly surrounded by 2 sets of crisscrossing cables, all cables seem to work in tension. The glass panels are fixed to some brackets, two at the top and two at the bottom, those are visible from the outside, and sideways, the panels are over lapping each other.

The façade has 3 main layers, the exterior plan that is created by glass panels, then a void of 90cm, where we can see the crisscrossing cables that support the structure, and finally, an interior glass panel that seems to have different proportions then the outside ones, since they go from floor to sealing.

In relation to the Piraeus project, for me what is interesting, and what should be brought to my project is this simplicity created by regular glass panels.

However, I want to create movement on this façade, as well as the impression of tallness, we could almost call it an optical illusion. To do so, these horizontal rows of glass panels should be able to slightly shift sideways, so on the high of the hole building we could eventually have them rapping around as a spiral would do.

For the grasshopper code, I made two sample floors, with two different versions, first where we have glass panels overlapping, but didn’t manage to make the separate, and then another version, that works slightly better to show the shifting on every floor.

X2 – Agbar Tower, double skin

This document presents the components of the Agbar Tower facade and its layers organization. The tower proposes 2 separated layers, one with the views/inlight openings (random) and the symbolic design of a geyser, while the other one sets a series of sanded/not-sanded glas panels, oriented regarding sunlight incidence. The facade is organized with those 2 separated layers, one with symbolic mean, the other on climatic purpose.

Here comes a very succinct idea about project in Piraeus.

x2_moneo_congess.center_st.sebastian